Летище Отопени

Румъния

Търсене

Описание

Място на тръгване: Терминал Заминаващи (от бус лентата срещу сектор Д)

За Летище Отопени

Международно летище Анри Коанда (Aeroportul Internațional Henri Coandă) (OTP/LROP) е най-натовареното румънско международно летище, разположено на 16,5 км. северозападно от Букурещ, в рамките на град Отопени. Това е едно от двете летища обслужващи столицата, като другото е международно летище Аурел Влаицу. Международно летище Анри Коанда е кръстено на румънския летец, пионер Анри Коанда, основния строител на самолета Coandă 1910 и откривател на ефектът Коанда.

До май 2004 г. летището се казва Международно летище Букурещ Отопени (на румънски: Aeroportul Internațional București Otopeni), като това е името, с което е основно познато.

Международно летище Анри Коанда е основният хъб на ТАРОМ, националният превозвач на Ръмъния и Țiriac Air. Също така летището е хъб и за нискотарифните авиокомпании Air Bucharest, Blue Air and Wizz Air. Управлява се от националната компания Летище Букурещ С. А.(на румънски: Compania Națională Aeroporturi București S.A.). На летището има и военна база, която се използва от 90 авиационна флотилия на румънските въздушни сили.

По време на Втората Световна война, летище Отопени е използвано, като авиобаза на немските военновъздушни сили. До 1965 г. се използва и е ограничено само за военни дейности, като се използва основно от румънските военновъздушни сили. По това време летището разполага с писта с дължина 1200 м. Летище Банеса е единственото летище, освен Букурещ, което е използвано за комерсиални полети. През 1965 г., с нарастването на въздушния травик е построено ново комерсиално летище в рамките на летище Отопени, където дотогава се е намира военната база. Пистата е модернизирана и разширена до 3500 м., правейки я по това време най-дългата в Европа.

През август 1969 г., когато президентът на САЩ, Ричард Никсън, посещава Румъния, ВИП ложа е интегрирана. Нов пътнически терминал, проектиран от Цезар Лазареску, с капацитет 1.2 милиона пътници годишно е отворен на 13 април 1970 г. за да посрещне нуждите на вътрешните и международните линии. Летището бавно започва да се използва все повече и повече от авиокомпаниите, което води до увеличаване на броя пътници. През 1986 г. летището влиза в нова фаза на развитие. Втора 3500 метрова писта е построена, както и пътеки за рулиране. Осветителна система на летището е подобрена и капацитетъ е увеличен до 35 самолетодвижения за час.

През 1992 г. летището става пълноправен член на Международния съвет на летища (ACI). През същата година е разработен дългосрочен, многофазен план за развитието на летището е разработен, предвиждащ рязкото увеличаване на пътническия трафик до и от Румъния.

Международно летище Анри Коанда се състои от един терминал с две основни сгради (през годините считани за различни терминали). Тези сгради са залата за излитащи (известна още, като залата за международни заминаващи) и залата за пристигащи (известна още, като залата за междунардни заминаващи/вътрешни линии) Коридор свързва двете сгради, като в него се намират различни магазини. Основната зала е организирана на две различни части (Пътиващи от и за страни част от Шенгенското споразумение и пътуващи от и за страни извън Шенгенското споразумение)  Основаната компания осъществяваща наземно обслужване на въздухоплавателни средства на летището е Globeground, втората - Menzies. Кетеринг услуги се осигурени от Alpha Rocas.

Международното летище Хенри Коанда има 32 гейта, от които 14 са с ръкави за пътници. В залата за международно заминаващи има различни магазини, ресторанти, салони, интернет кафенета. На летището има и параклис и малка площадка за деца, намираща се на първият етаж на залата за международно заминаващи. Всички услуги на летището са достъпни за хора с увреждания.

Други спирки

Pegasus